Nieuwe wetgeving en handhaving door de Belastingdienst.

De wetgeving over de vaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer is per 1 januari 2022 veranderd. Wil je als werkgever een belastingvrije vergoeding voor woon-werkverkeer geven en misschien ook wel een onbelaste thuiswerkvergoeding? Dan moet je nieuwe afspraken maken met je werknemers. Je moet hoe dan ook in actie komen. Kies jij voor een vaste of flexibele vergoeding?

Kiezen tussen een vaste of flexibele vergoeding

In plaats van de traditionele vaste reiskostenvergoeding zijn er twee opties: een vaste vergoeding of een flexibele vergoeding. Beiden hebben voor- en nadelen. Welke optie je ook kiest, je moet als werkgever het woon-werkverkeer van je werknemers in kaart brengen. Weet je nog niet hoe dat eruit gaat zien? Wil je dat jouw medewerkers flexibel kunnen plannen of een vaste vergoeding krijgen? Onze registratietool Freddi is de oplossing!

Vaste vergoeding

  • Je spreekt een vaste verhouding af tussen werken op kantoor en thuiswerken. Bijvoorbeeld vier dagen op kantoor en één dag thuis. Je mag hier niet van afwijken.
  • Je werknemers zijn vrij in het plannen van de daadwerkelijke dag, als de afgesproken verhouding maar gelijk blijft.
  • Je mag de vaste maandvergoeding berekenen op basis van 214 werkbare dagen als je voldoet aan de 60% norm (ook bekend als de 128-dagenregeling).
  • Je geeft een vaste vergoeding per maand. Per werknemer wordt de reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding eenmalig berekend. Als de werknemer (tijdelijk) meer woon-werkkilometers maakt of tijdelijk toch vaker naar kantoor gaat, wordt dit niet vergoed.
  • Je moet voor elke werknemer nieuwe afspraken maken en per werknemer uitrekenen wat de nieuwe vaste vergoeding wordt.
  • Je hoeft geen administratie bij te houden.

Flexibele vergoeding

  • Je werknemers kunnen flexibel inplannen of ze op kantoor of thuiswerken. Ze kunnen dat bijvoorbeeld af laten hangen van de werkzaamheden van die periode.
  • Je mag daadwerkelijk gereden kilometers vergoeden.
  • De vergoeding is eerlijker. Je vergoedt alleen waar de werknemer recht op heeft. Werkt een werknemer bij nader inzien toch een dagje thuis? Dan hoef je geen onnodige reiskosten te betalen.
  • Je moet een administratie bijhouden. Met Freddi gaat dat heel eenvoudig.

Belastingvrije thuiswerkvergoeding

Vanaf 2022 bestaat het: de belastingvrije thuiswerkvergoeding van €2 per dag voor een kop koffie en wc-papier. Met deze toevoeging sluit de fiscale wet- en regelgeving beter aan op het nieuwe normaal: hybride werken, dus zowel op kantoor als thuis. Als een werknemer een thuiswerkvergoeding krijgt voor een thuiswerkdag, vervalt een onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer die dag.

De onbelaste thuiswerkvergoeding van €2 per dag valt onder de zogenoemde werkkostenregeling. Onder die regeling kunnen bedrijven bepaalde kosten voor hun werknemers zonder inhouding van loonheffingen (loonbelasting en sociale zekerheidspremies) uitbetalen. Want alle voordelen die een werknemer ontvangt, worden gezien als loon en daarover moet in principe loonbelasting worden betaald.


Lees hier de vier belangrijkste zaken over de nieuwe regelgeving


Een doorn in het oog voor de ene helft HR-professionals en directeuren, iets volledigs onbekend voor de andere helft. Wat weet jij over de nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding?


Met Freddi kunnen je werknemers flexibel blijven werken

Met Freddi registreren jouw werknemers eenvoudig woon-werkverkeer, thuiswerkdagen en zakelijke kilometers. Zo blijven ze flexibel en krijgen ze een eerlijke vergoeding. Met Freddi voldoe je altijd aan de laatste wet- en regelgeving.